Marianne Boberg – «Tråder som binder» – 12.05 – 27.05.17

OPNINGSTIDER

  • fredag 12. mai kl 18 – OPNING
  • laurdag 13/5 kl 11-16
  • onsdag 17/5 kl 11-14 – sal av kaffi og kaker
  • torsdag 18/5 kl 12-17
  • fredag 19/5 kl 12-17
  • laurdag 20/5 kl 11-16
  • fredag 26/5 kl 12-17
  • laurdag 27/5 kl 11-16

FRI ENTRÉ – VELKOMEN!

Marianne Boberg (t.h.) var til stades på opninga:

Marianne Boberg fortel:

Tematisk har jeg lenge vært opptatt av minner og erindringer og hvordan de blir bearbeidet. Noe husker vi veldig tydelig, andre minner skimter vi knapt konturene av. Hva vi husker er i stor grad med på å prege oss som personer, og for hver gang et minne eller en historie trekkes fram fra erindringsrommet endres den kanskje litt, noen figurer kan plutselig bli tydligere, mens andre viskes ut. Måten jeg bearbeider mitt billedmateriale har mange paralleller til hvordan erindringen arbeider, der valører kan endres og billedelementer kan dukke opp i stadig nye konstellasjoner.

Likevel er det ikke først og fremst konkrete hendelser jeg søker å gjengi, men heller å gjenskape en stemning, en følelse eller en tanke.

For en del år tilbake fikk jeg overlevert et legitimasjonskort som hadde tilhørt min bestemor. Kortet har et lite portrettfoto, stempel og dato fra mars 1941, og ligger inne i en liten konvolutt. Dette legitimasjonskortet skulle komme til å fungere som et slags springbrett for mitt videre arbeide. 

Under krigen ble Berknes innlemmet i tyskernes planer om Festung Norwegen, som medførte at det langs kysten av Norge ble anlagt hundrevis av festningsverk. I Møre og Romsdal ble det konstruert ikke mindre enn 11 slike anlegg.

Arbeidet med bygginga av Berknes festninga startet i 1942 og stod operasjonsklart i desember samme året. Dette medførte at hele den ytterste delen av Berkneset ble sperret av med piggtråd og fire husstander med folk og dyr ble tvangsevakuert, de ble fordrevet fra gård og hjem der de levde og hadde sitt arbeide. Blant dem var mine besteforeldre, min mor og hennes søsken.

Erindringer og refleksjoner omkring denne historien danner bakteppet for mine grafiske arbeider, hovedsakelig koldnålsraderinger på kobberplater, som har blitt til denne utstillingen i Volda og Ørsta Kunstlag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s